“De ergste leugens zijn degene die wij onszelf vertellen. We leven in ontkenning over wat we doen, zelfs over wat wij denken. Dit doen we omdat we bang zijn. We zijn bang dat we geen liefde zullen vinden en wanneer we het vinden zijn we bang dat we het verliezen. Als we geen liefde hebben, zijn we bang om ongelukkig te zijn.”

We praten op een negatieve manier tegen onszelf. Daarbij hebben we ook last van negatieve gedachtenpatronen. Het gevolg hiervan is dat het onze persoonlijke groei en onze mogelijkheden om een vol en vruchtbaar leven te leiden beperkt. We spreken hier ook wel van leugens. Leugens die we onszelf aan praten zijn de ergste. De eerste stap om hier aan te ontkomen is bewust zijn. Als wij onszelf bewust kunnen worden van de manieren waarop wij onszelf voorliegen dan kunnen we beginnen met het filteren van onze gedachten op een productieve manier.

leugens

De leugens die we onszelf aandoen

Hieronder volgen tien leugens die wij onszelf regelmatig vertellen en waarmee we moeten stoppen om voorbij onze beperkingen te komen. Zonder deze leugens kunnen we het soort leven leiden waar we voor bestemd zijn.

1) Mijn verleden zal mij altijd achtervolgen

De eerste leugen die we onszelf aanpraten is dat ons verleden ons kan achtervolgen als we het toelaten. Maar, nee je bent niet gedoemd om de rest van je leven te spenderen met het wanhopig op zoek gaan naar liefde van eenieder die het maar wil geven omdat bijvoorbeeld één van je ouders dat nooit deed.

Zelfreflectie, het onder de loep nemen van oude gedachtenpatronen, is een heel goede stap in de richting van verandering. De volgende keer als je jezelf toelaat om in oude patronen te vervallen, stel jezelf deze vraag: “Wat is de bron van mijn informatie? Als het antwoord dat is wat het meestal is “Dat is wat ik dacht”, dan kun je dat onmiddellijk terzijde leggen. Bedenk, dat als je je vasthoudt aan het verleden dan doe je dit ten koste van je lotsbestemming.

2) Succes is het tegenovergestelde van falen

De tweede leugen is dat falen niet bestaat, maar alleen resultaten. Zelfs als dingen niet zo uitpakken zoals je verwacht, dan moet je niet opgeven. Probeer te leren wat je kunt en ga door. Degene die op deze manier doorgaat, stap voor stap, is degene die uiteindelijk wint. De slag wordt altijd gewonnen ver voor de eindoverwinning. Het is een manier van denken. Succes is een proces dat bestaat uit kleine stappen, beslissingen en handelingen die zich geleidelijk zullen opstapelen.

3) Als ik alleen maar … had, dan zou ik gelukkig zijn.

Weer zo’n leugen waar je je oprecht ongelukkig door kunt voelen. Al helemaal in deze moderne tijd waarin we steeds meer willen lijkt het nooit genoeg te zijn. Zo zijn er manieren om rijk te zijn in geluk. De ene is om alles te bezitten wat je wilt en de andere is om tevreden te zijn met wat je hebt. Hier is een tip: Beiden zijn gelijk. Als je nu dingen accepteert en waardeert zal je meer geluk vinden. Geluk komt wanneer je stopt met klagen over de moeilijkheden die je hebt en begint met dankbaar te zijn voor al de moeilijkheden die je niet hebt.

Dus, de volgende keer als je jezelf betrapt op het wensen van dingen die je wilt hebben en niet hebt, denk in plaats daarvan aan al de dingen die je niet zou willen hebben en gelukkig ook niet hebt. En wees dankbaar.

4) Een crisis is een slechte zaak.

Zoals John F. Kennedy ooit zei:

“Het Chinese symbool voor het woord crisis wordt met twee streken van een pen geschreven. De ene staat voor gevaar en de andere voor mogelijkheid. In een crisis moet je je bewust zijn van het gevaar, maar ook de mogelijkheden herkennen.”

Het leven zal zichzelf balanceren. Iedere uitdaging, probleem en moeilijkheid die zich voordoet is eenvoudigweg een andere mogelijkheid voor jou om te leren en te groeien.

leugens

5) Daar ben ik te oud voor.

Je bent nooit te oud om te doen wat je wilt. Nelson Mandela was 76 toen hij president werd, Leonardo da Vinci was 51 toen hij de Mona Lisa schilderde. Kolonel Sanders was 61 toen hij begon met Kentucky Fried Chicken. Er zijn talloze andere voorbeelden. Iedereen bevindt zich op zijn of haar eigen tijdlijn. Je bent nooit te oud of te jong.

6) Die ander heeft het veel gemakkelijker dan ik.

Er zijn zoveel mensen die dit denken. Maar, het is gewoon niet waar. De waarheid is dat jij geen idee hebt wat er speelt in het leven van die ander. Iedereen onderzoekt en worstelt op zijn of haar eigen manier. Niemand heeft een handleiding voor het leven gekregen.

7) Het is beter om te geven dan te nemen.

Het is een leuke gedachte en nuttig als je een erg egocentrisch iemand bent, maar het is niet waar. Misschien kunnen we die leugen beter vervangen door “het is beter om te geven en te ontvangen”. Omdat geen van tweeën beter is dan de ander. Ze zijn in balans. Het is simpel rekenwerk want voor iedere gever moet er een ontvanger zijn.

Als je dat een stap verder voert dan is het psychologisch gezien gemakkelijker om te geven dan te ontvangen omdat er geen eigenwaarde voor nodig is om te geven. Je kunt het beste van jezelf weggeven omdat je je niet waardig voelt om dat te bezitten.

Maar als je bereid bent om te ontvangen dan betekent dit dat je jezelf genoeg waard vindt om geschenken van anderen te ontvangen.

8) Ik kan het morgen doen.

Dit is misschien één van de meest voorkomende leugens die wij onszelf vertellen. We weten allemaal dat het niet waar is. Het probleem is dat je altijd denkt dat je meer tijd hebt dan je werkelijk hebt.

Maar, op een dag word je wakker en dan is er geen tijd meer om al die dingen te doen die je altijd had willen doen. Niemand weet wat de toekomst brengt en wat heb je eraan om te leven in een “morgen of later” gedachtenpatroon. Je hebt vandaag je leven en de tijd om daar invulling aan te geven is nu. En afgezien daarvan, als we altijd zouden wachten totdat we klaar zijn, dan zouden we nooit iets voor elkaar krijgen.

9) Geluk is het fundament van mijn welzijn.

We vertellen onszelf keer op keer dat we “gelukkig moeten zijn”. We vragen ons af “Waarom ben je niet gelukkig?”. De waarheid is dat emoties zijn, emoties zijn, emoties zijn. Droefheid, woede, eenzaamheid, angst, het zijn niet allemaal slechte dingen.

In plaats dat we onszelf vertellen dat we gelukkig moeten zijn, is het beter om gewoon toe te staan dat we ons voelen zoals we dat op een gegeven moment doen. Dit soort toestemming aan onszelf en niet een permanent geluksgevoel, is het fundament van ons welzijn.

10) Het is verkeerd om egocentrisch te zijn.

Soms is het goed om egoïstisch te zijn. We zouden allemaal moeten leren om af en toe “nee” te zeggen. Het is jouw leven, het zijn jouw emoties, jouw keuzes. Dus, kies wat voor jou het beste is en wat goed voelt. Stop te denken aan wat andere mensen van jouw beslissingen zullen vinden en laat je al helemaal niet leiden door anderen. Wanneer het erop aankomt om te kiezen tussen een ander of iets anders en jezelf, kies dan altijd voor jezelf.

Bron: wakingtimes