De huid is ons grootste orgaan, de scheiding tussen buiten en binnen. De huid beschermt je tegen gevaar in de buitenwereld, zoals hitte en scherpe voorwerpen. Tevens kan de huid „troep“ uitscheiden van binnenuit Als er iets mis is, ervaar je pijn , jeuk of wellicht eczeem als waarschuwing. Ook houdt de huid je lichaam op temperatuur en bacteriën tegen.

In dit artikel geef ik je 5 oorzaken van 1 van de bekendste huidaandoeningen: ECZEEM.

“Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt.”

Er zijn drie Fysieke oorzaken:

 1. Ondervoeding

 Je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen (neemt je lichaam het wel op?), die de huid sterk maken en gezond houden. 

Belangrijke ingrediënten voor de huid zijn:

Omega 3 vetzuren

Dit vind je in onderstaande voeding:

 1. Vis
 2. Schaal en schelpdieren,
 3. Noten en zaden 
 4. algen (denk aan poeder door je smoothie)
 5. olijfolie en lijnzaadolie

Vitamine A

Dit vind je in onderstaande voeding:

 1. Lever
 2. Tonijn
 3. Levertraan / visolie
 4. Wortelen, groene en gele groenten
 5. Zuivelproducten 

Vitamine D

Dit vind je in onderstaande voeding:

 1. Zonlicht
 2. Vette vis (zalm, makreel, sardine, visolie)
 3. Ei
 4. Zuivel

Vitamine E

Dit vind je in onderstaande voeding:

 1. Plantaardige oliën
 2. pindakaas
 3. volkoren granen
 4. broccoli
 5. paprika 

 

Als je naar bovenstaande lijst met voedingsmiddelen kijkt, dan kan ik me voorstellen, dat je het moeilijk vindt om dit structureel in te voeren. De zon is er niet altijd in Nederland, niet iedereen lust vis, of is veganistische levensstijl. Hoewel ik een voorstander ben van gezond eten, staan er ook bij mij een aantal supplementen op de plank. Ik raad je aan om dan in ieder geval voor hoogwaardige supplementen te kiezen.

2 Overgevoeligheden en intoleranties 

De huid kan reageren op stoffen waar we mee in aanraking komen of die we opeten. Je kan de eczeem dan zien als een allergische reactie.

Contact eczeem is een voorbeeld, er ontstaat irritatie van de huid op de plekken waar we in aanraking komen met voorwerpen of stoffen, zoals: brillen, sieraden, muntgeld, wasmiddel zeep etc.

De overgevoeligheidsreactie van de huid kan ook van binnenuit komen. De darm raakt dan overprikkeld. Granen, gluten, zuivel en smaakversterkers zijn bekende boosdoeners.

 Ik noem hierboven enkele voorbeelden. In mijn praktijk kom ik echter een grote variëteit aan omgevingsstoffen tegen waar mensen op reageren.

3 Vervuiling

Alle mensen krijgen dagelijks gifstoffen binnen, of we nu willen of niet. Hieronder enkele voorbeelden: 

 1. Metalen 
 2. Alcohol
 3. Sigaretten
 4. Pesticides
 5. Luchtvervuiling
 6. Medicatie.

Dit moet het lichaam ook weer verlaten. Dat gebeurt met behulp van, en via de lever, lymfe, nieren en de huid. Klachten ontstaan als het lichaam het niet meer aan kan.

Je zou dus na kunnen denken over een detox kuur of de inname van boosdoeners te verminderen.

Een simpele detox methode, een echte aanrader bij eczeem is https://koemankinesiologie.nl/nieuws/bleekselderij-juice-het-makkelijkste-recept-ooit/ Proost alvast!

 Oorzaak 4 en 5 zijn niet fysiek maar hebben te maken met gevoel en emoties!

4 Emotionele vervuiling

Naast fysieke vervuiling bestaat er ook, emotionele vervuiling. Heel simpel, je houdt je emoties binnen, die komen er dan op fysiek niveau uit. Een bekend voorbeeld is spanningshoofdpijn.

De emotie die je vaak tegenkomt bij mensen met eczeemklachten zijn:

 1. Boosheid
 2. Frustratie
 3. Irritatie

Als we deze irritatie niet uiten, dan kan het er uit komen via de huid. Vooral bij kinderen is dit zichtbaar, die laten boosheid vaak wat sneller merken. In mijn praktijk zie ik dan ook vaak dat kinderen met eczeemklachten ook snel boos zijn.

Huidklachten en jeuk
Eczeem bij baby’s en kinderen.

5 Niet jezelf zijn

 Dit is ook een vorm van vervuiling, maar dan op een dieper veelal onbewust niveau.

Er zijn teveel invloeden vanuit de buitenwereld; ouders, familie, vrienden, de maatschappij. Als je teveel mee gaat met de ideeën van anderen, krijgt jou persoonlijkheid niet de kans om zicht te ontwikkelen. Je bent dus minder je echte zelf, dit wringt, wrijft, schuurt, irriteert. Hoe irritant is het, als je niet je eigen ding kan doen. Vaak is dit gedrag voor je zelf en de buitenwereld niet eens direct zichtbaar. Als je de eerste 4 oorzaken op orde hebt, is een opspelende huid dus een signaal dat je wat meer jezelf mag zijn.

Krachtige detox voor de huid

Simpele snelle detox kuur: Online video training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *