Koeman-Kinesiologie-Logo
BURN-OUT HERSTEL & STRESS VERMINDEREN

Wat is een pinda en noten allergie?

Noten kunnen ernstige reacties geven, een enkele keer zelfs met fatale afloop. Wie een notenallergie heeft reageert vaak op meerdere soorten noten.

Zelfs als deze qua plantenfamilie niet bij elkaar horen. Er zijn aanwijzingen dat bij lichte reacties voor pinda’s en noten, deze niet uit het dieet geschrapt moeten worden. Je kunt deze beter 1-2 keer per week blijven eten. Langere tijd schrappen uit het dieet verhoogt het risico op een allergie die mogelijk later heftiger wordt.

 

In de praktijk is dit bij veel mensen lastig omdat er een angst zit op de mogelijke reactie die volgt na het eten van pinda’s of noten. Dat is namelijk al eerder gebeurt, en dat wil je liever niet nog een keer meemaken. Met gevolg dat pinda’s en noten helemaal vermeden gaan worden.

Als je een notenallergie hebt, reageert je afweersysteem specifiek op het eiwit dat in 1 of meerdere soorten noten zit. Een klein kruimeltje kan al ernstige klachten geven.

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Dit zijn heel ‘gewone’ eiwitten, waar de meeste mensen gewoon tegen kunnen. Het lichaam van een allergisch persoon ziet dat gewone eiwit echter als een indringer en maakt daarom een antistof (IgE) aan. Hierbij komt ook de stof histamine vrij; de stof die verantwoordelijk is voor de symptomen van een allergie.

Wie een notenallergie heeft, is niet automatisch ook allergisch voor pinda’s. Pinda’s zijn strikt genomen namelijk geen noten, maar peulvruchten. Wel komen deze twee allergieën vaak samen voor.

Symptomen

Een heel klein kruimeltje noot of pinda kan bij iemand die er allergisch voor is al ernstige klachten geven. Van enkele voedingsmiddelen, zoals pinda, is soms het inademen van de geur al voldoende om een reactie uit te lokken.

De meest voorkomende reacties na het eten van pinda’s en noten zijn:

  • Huidklachten: netelroos, galbulten, atopisch eczeem en vochtophoping onder de huid.
  • Angio-edeem: vochtophoping, vooral plaatselijk in het gezicht. vooral onder de ogen, op de lippen en in wangen komt angio-oedeem voor. Als angio-oedeem in de keel optreedt, kan de ademhaling geblokkeerd worden met alle gevolgen van dien.
  • Luchtwegklachten: hoesten, kriebelhoest, niezen, piepende ademhaling, benauwdheid, slijmvorming en astma.
  • Anafylaxie: ernstige reactie die uiteindelijk zelfs voor een shock kan zorgen. Van alle voedingsmiddelen leidt pinda het vaakst tot anafylaxie.

Diagnose stellen

Artsen doen een bloedtest of huidpriktest. Deze testen geven echter geen 100 procent duidelijkheid. Een voedselprovocatietest is eigenlijk de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Hierbij zorg je er eerst voor dat je helemaal geen noten en/of pinda’s binnenkrijgt (de eliminatie). Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen, eet je weer een heel klein beetje van het allergeen (de provocatie). Als de klachten dan terugkomen, is een allergie aangetoond. Zo’n voedselprovocatietest moet je atijd onder supervisie van een deskundige uitvoeren. Zo kan deze tijdig en accuraat ingrijpen als er ernstige allergische reacties zijn.

Bron : https://www.gezondheidsnet.nl/allergie/pinda-en-notenallergie

 

Mijn visie als kinesioloog

In de kinesiologie houdt men niet alleen rekening met het fysieke aspect van een klacht maar ook met het mentale en emotionele deel. Wanneer een allergie zich lichamelijk uit, is hier veelal een onderliggende psychologisch / emotionele oorzaak aan gekoppeld.

Er komt een allergeen (noot / pinda ) in contact met ons fysieke lichaam en dit systeem schiet in de stress, wat zich uit in een lichamelijk reactie. Essentieel is dus om uit te zoeken welke negatieve verbanden de persoon met de allergie bewust en onbewust heeft gekoppeld met de stof waarop de reactie ontstaat.

 

Waar ik bij iedere client benieuwd naar ben is hoe goed het immuunsysteem reageert. Als je vitamine en mineralen niveau hoog genoeg is, dan ondersteunt dit je immuunsysteem optimaal, en zou je dus geen klachten mogen hebben. Als je lichaam allergisch reageert op een stof van buitenaf, dan ga ik er gelijk vanuit dat er een probleem is in het immuunsysteem.

Samengevat:

  1. Hoe goed werkt je immuunsysteem.
  2. Welke psychologisch / emotionele oorzaak is medeveroorzaker van de allergie.

Koen en zijn verhaal

Eind januari 2018 komt Koen met zijn moeder bij mij in de praktijk. Koen is 8 jaar en sinds zijn 3e overgevoelig voor pinda’s, amandelen en hazelnoten. De eerste keer dat er klachten onstonden, was na het eten van borrelnoten. Hij kreeg dikke lippen, rode vlekken en jeuk rondom, en in zijn mond. Er wordt een pinda en noten allergie vastgesteld en sindsdien draagt hij, uit voorzorg, een EpiPen (een injectiespuit gevuld met adrenaline, bedoeld als 1e hulp bij acute allergische verschijnselen) bij zich . Om een allergische reactie te voorkomen worden alle voedingsmiddelen met pinda’s en noten erin vermeden.

Mijn bevindingen

Tijdens de intake test ik bij Koen uit, dat zijn vitamine B, C, E en ijzer niveau’s te laag zijn. Dit zorgt voor een verzwakt immuunsysteem. Tevens komen we erachter dat hij niet goed reageert op aminozuren (de bouwstoffen van pinda’s en noten). Uiteraard test hij ook zwak op pinda’s en noten.

Hoe pak ik dit aan?

In de hierna volgende consulten ligt de focus op het optimaliseren van zijn vitamine en mineralen niveau’s. Hierna gaan we aan de slag met de aminozuren.

Als bovenstaande in balans is gebracht staan de consulten in dienst van de allergie / overgevoeligheid. Wat direkt opvalt is dat het lichaam vooral emoties gekoppeld heeft aan de pinda’s en noten. We komen uit op de thema’s: onzekerheid / zelfvertrouwen, angst; met name zichzelf niet durven laten zien.

In een consult worden dmv gesprek (bewustwoording waar de oorzaak ligt) drukpunten en energetische remedies het lichaam gereset. De pinda is nu niet meer een negatief of bedreigend voedingsmiddel maar wordt door het lichaam als neutraal ervaren.

Het resultaat

Na 7 consulten zijn alle stoffen (pinda’s, noten, vitamines en aminozuren) behandeld. Een aantal weken later krijg ik een app van de moeder van Koen. Eten voelt veel meer ontspannen. Maar misschien wel het allerbelangrijkste, Koen heeft voor het eerst in zijn leven een broodje Nutella op! En het smaakt heerlijk!!