Vaak is het zo dat velen van ons zich niet lekker in hun vel voelen en vooral tijdens de herfst en winterseizoenen. Het woord ‘herfstdepressie’ of ‘herfstdip’ zul je dan ook vast wel kennen. Veel mensen hebben hier last van. En dan met name jongere mensen. Deze depressies worden ook wel seizoensgebonden depressies genoemd. Een herfstdip is een mildere variant hiervan. Hoe komt het dat je hier last van krijgt en wat kun je tegen deze klachten doen?

Allereerst hebben mensen met seizoensgebonden depressies vaak terugkomende klachten. Ze ervaren dezelfde klachten ieder jaar weer. Als je je twee jaar achter elkaar of langer tijdens deze periode niet lekker in je vel voelt dan kun je spreken van een herfstdepressie. Ongeveer 3% van de totale Nederlandse bevolking heeft hier last van.

Hoe voel je je?

De meest voorkomende klachten tijdens een herfstdip of seizoensgebonden depressies is dat je je futloos en moe voelt. Zo heb je niet veel zin om iets te ondernemen en ervaar je weinig plezier omdat je je niet lekker in je vel voelt. Nee, de herfst is niet jouw favoriete seizoen en de winter misschien ook niet zo. Eigenlijk is slapen dan het enige waar je wel zin in hebt.

Niet-lekker-in-je-vel

Oorzaken van jouw klachten

Weeromstandigheden kunnen uiteraard je humeur beïnvloeden. Zo zijn we automatisch chagarijniger als het grauw, grijs en regenachtig weer is. In de zomer daarentegen merk je duidelijk dat mensen vrolijker en energieker zijn. Weinig zon is dan ook één van de factoren dat meespeelt in hoe we ons voelen. Zon geeft vitamine D en dat zorgt voor energie. Dat het in de ochtend nog lang donker blijft en het aan het einde van de middag ook weer snel donker wordt maakt het er niet beter op. Hierdoor voel je je ook niet lekker in je vel.

 

Toch kunnen er ook andere veroorzakers zijn. Je haalt bijvoorbeeld niet genoeg voedingsstoffen uit je voeding of je hebt last van opgekropte gevoelens. Zo kun je bijvoorbeeld wel gezond eten maar je mentaal niet goed voelen. Emoties spelen daarom ook een rol voor het veroorzaken van een dipje. Ben je daarnaast fysiek wel actief?

Niet lekker in je vel zitten is nooit prettig. Los het hiermee op!

Als we niet lekker in ons vel zitten dan kunnen we ons vaak moeilijk concentreren. Bovendien kun je er vergeetachtig van worden. In mijn praktijk pas ik verschillende methodes toe om jou van je klachten af te helpen. Uiteraard helpen deze methodes ook bij andere mentale en lichamelijke klachten. Dit is hoe ik jouw klachten kan onderzoeken:

1. Vitaminecheck;

2. Allergiecheck;

3. In kaart brengen van eventuele stress oorzaken;

4. In kaart brengen van eventueel belastend gedrag of belastende karaktertrekken.

Zodra de oorzaken bekend zijn kan de kern van het probleem ook behandeld worden. Het resultaat hiervan is dat je je weer energiek, fit en gezond voelt!

https://youtu.be/aMJYKIiDxyc

Herkent je deze klachten en wil je er iets aan doen? Bel of mail mij dan voor een afspraak!