Als je honger hebt ga je eten. Maar wat als je na het eten alleen maar meer ”honger” krijgt en dat dat uiteindelijk leidt tot een vreetbui? Het komt vaker voor dan je denkt. Honger is een complex proces dat veroorzaakt wordt door allerlei verschillende factoren.

Heb ik echt honger of heb ik een vreetbui?

Hoe komt het dus dat je ineens honger krijgt? Het gaat om diverse interacties tussen de maag, hersenen, darmen, pancreas en de bloedstroom, aldus specialist Sue Decotiis op Health.com. “Het probleem is dat dit circuit heel eenvoudig verstoord kan worden.” Je kunt écht honger hebben omdat je bijvoorbeeld geen ontbijt hebt gehad en rond 12 uur ‘s Middags opeens hele erge trek krijgt. Aan de andere kan je lichaam je ook in de maling nemen. We bespreken 11 voedselproducten waarvan je ondanks een volle maag toch een hongerig gevoel krijgt. Deze veroorzaken ook wel de bekende vreetbui. Check de producten hieronder en probeer voor jezelf vast te stellen of je misschien regelmatig honger krijgt na het consumeren van deze producten.

Wit brood

Een recente Spaanse studie bij 9000 mensen toonde aan dat wie meer dan twee keer dag wit brood eet, 40 procent meer kans heeft op overgewicht of obesitas over een periode van vijf jaar. Je kunt beter kiezen voor volkoren brood, want een belangrijk onderdeel daarvan zijn complexe koolhydraten. Die zijn moeilijker af te breken, waardoor energie gelijkmatiger vrijkomt en je minder snel honger krijgt.

Fruitsap

Fruitsap bevat alle suikers van je favoriete fruit, maar niets van de vezels uit de schil of pulp. De bloedsuikerspiegel wordt door één glas de hoogte ingejaagd om vervolgens net zo snel weer te dalen. Hierdoor krijg je honger. Je kunt beter een smoothie maken waarbij je het gehele stuk fruit gebruikt en eventueel nog wat eiwitpoeder toevoegt.

Zoute snacks

Je kent vast wel het gevoel nadat je een zak chips hebt verorberd: je hebt nog steeds zin in iets zoets. Zoute snacks zijn niets meer dan koolhydraten die snel verteren. Snelle energie wordt door de hersenen geassocieerd met zoetigheden, waardoor je meer zin krijgt in suikerrijke snacks. Terwijl je ‘zoute maag’ vol zit, is er in je ‘zoete maag’ nog ruimte voor iets lekkers.

Fastfood

Vrijwel elk ingrediënt van fastfood wakkert de eetlust aan. Verzadigde vetten veroorzaken een vorm van ontsteking in de darmen waardoor het lichaam stopt met het produceren van hongerstillende neurotransmitters als dopamine en serotonine. Door de grote hoeveelheid zout in fastfood kun je uitgedroogd raken en de symptomen hiervan lijken op honger, waardoor veel mensen blijven eten.

Alcohol

Alcohol maakt je niet alleen hongerig, maar zorgt er ook voor dat je ongezonder gaat eten. Leptine, het hormoon dat honger bestrijdt, neemt na drie alcoholische drankjes af met 30 procent. Daarnaast neemt door alcohol het gehalte aan glycogeen af, waardoor je zin krijgt in koolhydraten. Vaak grijpen mensen naar zoute snacks, waardoor ze meer dorst krijgen en nog meer alcohol gaan drinken.

Witte pasta

Het is gemakkelijk te veel witte pasta te eten. Het zorgt voor een stijging van het insulineniveau, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en je uiteindelijk honger krijgt. De saus die je over de pasta doet bevat waarschijnlijk nog meer suiker, waardoor je alleen maar meer honger zult krijgen.

MSG

MSG oftewel mononatriumglutamaat is een smaakversterker die op grote schaal wordt toegevoegd aan voedselproducten. Een Spaanse studie bij dieren heeft aangetoond dat de smaakversterker leidt tot een 40 procent toename van de eetlust. Uit onderzoek in het tijdschrift Obesity blijkt bovendien dat mensen die het meest MSG consumeren, drie keer meer kans hebben op overgewicht dan mensen die helemaal geen MSG eten. Het effect van leptine wordt mogelijk gemaskeerd door de schadelijke effecten van mononatriumglutamaat op de hypothalamus, aldus Decotiis. Het effect wordt na verloop van tijd sterker; dus hoe vaker je MSG eet, hoe meer je zult eten.

Sushi

Je denkt wellicht dat je gezonde en kleine porties vis eet als je voor sushi kiest. Maar eigenlijk is sushi meer rijst dan iets anders, aldus de Amerikaanse diëtiste Susan M. Kleiner. Een kleine rol staat al snel gelijk aan drie sneetjes wit brood.

Kunstmatige zoetstoffen

Door kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharine te eten fop je eigenlijk de hersenen. Het brein wordt voorbereid op een dosis energie, maar krijgt die niet. Om dit te compenseren krijg je zin in zoet eten.

Kinderontbijtgranen

Ontbijtgranen bevatten meestal een stevige hoeveelheid witte bloem en suiker. Deze combinatie op een nuchtere maag zorgt ervoor dat je insuline en bloedsuikerspiegel stijgen. In de ochtend is het cortisolniveau het hoogst, wat een grote aanslag op het metabolisme betekent. Cortisol wordt ’s ochtends en ’s nachts aangemaakt om het lichaam voor te bereiden op activiteit. Een hoog gehalte zorgt ervoor dat suikers minder goed worden opgenomen en verwerkt. Dit werkt vermoeidheid en honger in de hand.

Pizza

De witte bloem, gehydrogeneerde oliën, bewerkte kaas en conserveermiddelen in je favoriete pizza kunnen je bloedsuikerspiegel, productie van verzadigingshormonen en ‘hongergebieden’ in je hersenen negatief beïnvloeden, zegt Decotiis. Met als gevolg dat je na een uur waarschijnlijk alweer honger hebt. Als je zelf een pizza maakt van hele granen, veel groenten en een klein beetje kaas, heb je een gezonde maaltijd die rijk is aan vezels en eiwitten.

Alcohol

Alcohol maakt je niet alleen hongerig, maar zorgt er ook voor dat je ongezonder gaat eten. Leptine, het hormoon dat honger bestrijdt, neemt na drie alcoholische drankjes af met 30 procent. Daarnaast neemt door alcohol het gehalte aan glycogeen af, waardoor je zin krijgt in koolhydraten. Vaak grijpen mensen naar zoute snacks, waardoor ze meer dorst krijgen en nog meer alcohol gaan drinken.

Hoe dan wel?

Het is bewezen dat als je genoeg groente eet je ook voor langere tijd verzadigd bent. Groente is ten eerste geen onbewerkte voeding en ten tweede bevat het geen toegevoegde ingrediënten en suikers en is dus puur natuur. Bovendien bevat groente enorm veel vezels. In tegenstelling tot dierlijke producten die geen vezels bevatten en waardoor je dus ook sneller weer trek krijgt. Probeer ook eens een groot glas water te drinken en 15 minuutjes te wachten. Meestal is het ook zo dat we niet genoeg water drinken en daardoor ook het gevoel krijgen dat we iets moeten eten. kijk ook eens bij de verschillende behandelmethoden binnen mijn praktijk