Koeman-Kinesiologie-Logo
BURN-OUT HERSTEL & STRESS VERMINDEREN

Kinesiologie en Kinderen – Ondersteuning op ontwikkelingsreis

Kinesiologie en kinderen

Heeft jouw zoon of dochter moeite om zich staande te houden in de steeds drukker wordende wereld met hoge verwachtingen? Heb je het gevoel dat er meer in je kind zit, maar dat het er niet uitkomt? Heeft je kind last van onderpresteren, woedeaanvallen, of trekt hij of zij zich juist terug?

Er wordt tegenwoordig veel van onze kinderen verwacht. Ze moeten goed meedoen op school, meerdere keren per week sporten, naar feestjes gaan en actief zijn op social media. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot een enorme toename van mentale en fysieke problemen bij jongeren, zoals burn-out, vermoeidheid, schooluitval, depressie en boosheid.

In mijn praktijk help ik ouders en kinderen sterker en veerkrachtiger te worden. Een van de mooiste aspecten aan ouder zijn is je kind begeleiden naar een gelukkig en zelfverzekerd volwassen leven. Lees snel verder en ontdek de kracht van kinesiologie voor kinderen.

Kinesiologie voor kinderen met leer- en concentratieproblemen

Bij leer- en concentratieproblemen is het essentieel om (1) bewuste en onbewuste stress te verminderen en (2) het immuunsysteem te optimaliseren. Hieronder wordt schematisch uiteengezet hoe stress invloed heeft op zowel het leervermogen als de concentratie:

 1. Verminderd Leervermogen:

  • Geheugenproblemen: Stress kan het functioneren van het werkgeheugen en het langetermijngeheugen verstoren, waardoor het moeilijker wordt om nieuwe informatie op te slaan en op te roepen.
  • Verminderde neurogenese: Chronische stress kan de productie van nieuwe neuronen in de hippocampus verminderen, een gebied in de hersenen dat essentieel is voor leren en geheugen.
  • Negatieve invloed op executieve functies: Stress beïnvloedt de prefrontale cortex, verantwoordelijk voor hogere cognitieve functies zoals probleemoplossend vermogen, besluitvorming en planning.
 2. Verminderde Concentratie:

  • Aandachtsproblemen: Stress zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om de aandacht vast te houden en te richten, wat leidt tot afleiding en een kortere aandachtsspanne.
  • Verhoogde prikkelbaarheid: Stress verhoogt de gevoeligheid voor externe prikkels, waardoor men sneller afgeleid raakt.
  • Fysieke symptomen: Stress kan lichamelijke symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en gespannen spieren, wat het moeilijker maakt om zich te concentreren.
 3. Algemene Cognitieve Prestaties:

  • Slechtere academische prestaties: Door de gecombineerde effecten van verminderd leervermogen en concentratieproblemen kunnen gestreste individuen slechter presteren op school en bij examens.
  • Verminderde motivatie: Stress kan ook de motivatie om te leren en te presteren verminderen, wat leidt tot uitstelgedrag en minder inzet.

 

Kortom, stress heeft een breed scala aan negatieve effecten op het cognitieve functioneren, wat het leervermogen en de concentratie aanzienlijk kan belemmeren.

Het is daarom belangrijk om stress te minimaliseren. Onze aanpak bij kinesiologie voor kinderen is drieledig:

 1. Stress Release Technieken: Verwijder oude opgeslagen stress uit het lichaam en herprogrammeer oude stressvolle gebeurtenissen op een positieve manier.
 2. Angst Aanpakken: Behandel de angst voor toekomstige gebeurtenissen, zoals toetsangst, faalangst, en het gevoel niet goed genoeg te zijn.
 3. Immuunsysteem Optimaliseren: Verbeter de opname en verwerking van vitamines en mineralen om stress beter te kunnen hanteren en om weerbaarder en veerkrachtiger te worden.
 
kinesiologie-en-kinderen-martin-koeman-kinesiologie-voor-kinderen

You’re braver than you believe, and stronger than you seem, and smarter than you think.

Kinesiologie voor emotionele en sociale ontwikkeling bij kinderen

De therapievorm kinesiologie voor kinderen richt zich erop om mensen, en dus ook jongeren, van binnenuit sterker te maken. In plaats van trucjes aan te leren om met woede om te gaan, herprogrammeren we negatieve gedachten. Door de rust die hierdoor ontstaat, hoef je niet meer tot tien te tellen; je korte lontje verdwijnt, waardoor je minder snel gefrustreerd en boos raakt.

Dit geldt niet alleen voor boosheid en woede, maar ook voor emoties zoals angst en somberheid. In plaats van iets leuks te doen tegen sombere gedachten, verdwijnen deze gevoelens en krijg je vanzelf zin in leuke activiteiten. Ook zo werkt kinesiologie voor kinderen.

Door negatieve gevoelens en emoties te elimineren, sta je sterker in je schoenen. De buitenwereld voelt minder overweldigend, wat je sociale vaardigheden en communicatie verbetert.

Wanneer jouw kind eenmaal deze opwaartse spiraal te pakken heeft, zul je merken dat zijn of haar zelfliefde en acceptatie, zowel voor zichzelf als de omgeving, sterk verbetert. Ook dat is de kracht van kinesiologie voor kinderen

Kinesiologie als preventieve zorg voor kinderen

In onze moderne, drukke wereld is het essentieel om kinderen te ondersteunen bij hun gezonde ontwikkeling. Kinesiologie voor kinderen biedt een unieke vorm van preventieve zorg die gericht is op het versterken van zowel het immuunsysteem als het emotionele en mentale welzijn van kinderen.

Door middel van kinesiologie kunnen we helpen bij het identificeren en aanpakken van verborgen stressoren die de algehele gezondheid van kinderen beïnvloeden. Dit gaat verder dan alleen fysieke gezondheid; het omvat ook emotionele en mentale aspecten. Kinesiologie voor kinderen bevordert een betere balans en zorgt ervoor dat kinderen weerbaarder worden tegen de uitdagingen van het dagelijks leven.

Een sterk immuunsysteem is cruciaal voor de algehele ontwikkeling van een kind. Kinesiologie kan helpen om het immuunsysteem te optimaliseren, waardoor kinderen minder vatbaar zijn voor ziektes en beter in staat zijn om te herstellen.

Daarnaast draagt kinesiologie voor kinderen bij aan het emotionele en mentale welzijn van jouw kind. Dit door negatieve emoties te neutraliseren en een positieve mindset te bevorderen. Dit leidt tot een gelukkigere, zelfverzekerdere en gezondere jeugd.

Met kinesiologie voor kidneren leggen we de basis voor een gezonde en veerkrachtige toekomst voor onze jeugd.

Praktijkvoorbeeld van Josh

Josh, 11 jaar (fictieve naam vanwege privacy), komt samen met zijn moeder bij mij in de praktijk. Hij is vaak moe, huilt snel en wordt snel boos of angstig bij kritiek of commentaar. Dit hindert hem op school, en ook na school heeft hij vaak veel tijd alleen nodig om bij te komen.

In de eerste sessie ontdekken we een diepgaande angst om “niet gezien te worden.” Kritiek van anderen raakt hem daardoor extra hard. Deze angst zorgt er ook voor dat hij weinig initiatief toont (dan kan het ook niet verkeerd gaan). Met stress release technieken pakken we de angst aan.

In de tweede sessie werken we aan zijn immuunsysteem. Tijdens de intake bleek dat zijn vitamine C-opname slechts 15% is. Dit betekent praktisch gezien dat wanneer hij een banaan eet, 85% van de vitamine niet door zijn lichaam wordt gebruikt. Met behulp van de immuunsysteem-herprogrammeringstechniek is dit opnameprobleem verholpen.

De derde sessie is afgezegd. Josh is namelijk vrolijker, minder boos en speelt na school dagelijks buiten. TOP! Dat is de kracht van kinesiologie voor kinderen.

Stress Stopper-Training®

Wat kan je direct zelf voor je kind doen - kinesiologie en kinderen

Ik zeg het maar gewoon: drukke en overprikkelde kinderen hebben vaak drukke en gestresste ouders. Wat je voor je kind kunt doen, is eens goed kijken naar je eigen weekindeling en hoe je met stress omgaat. Kinderen pikken namelijk de sfeer in het gezin op en kopiëren het gedrag van hun ouders. Hier valt vaak veel winst te behalen.

Met het gratis online FEEM© Fit Programma: Gids naar een stressvrij leven, kun je direct zelf aan de slag om je stress te verminderen.

Is je kind gewoon overprikkeld of hoogsensitief? - kinesiologie en kinderen

Hoogsensitieve kinderen verwerken prikkels intenser dan niet-hoogsensitieve mensen. Het is essentieel om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van je kind. Worden stressklachten veroorzaakt door externe prikkels? Is de prikkelverwerking anders dan normaal? Of is er sprake van een combinatie van beide?

Doe hier de HSP test

Lees meer over hoogsensitiviteit

De meest krachtige en simpele tip om samen met je kind te ontspannen - kinesiologie en kinderen

Een van de grootste afleiders tegenwoordig zijn onze schermen. Wij als ouders, en zeker onze kinderen, spenderen uren aan onze mobieltjes. Leg samen je telefoon weg en doe iets leuks! Vervang schermtijd door “quality time” samen.

Wat kan ik concreet voor jou kind betekenen? kinesiologie en kinderen

Om kinderen stressbestendiger en veerkrachtiger te maken, volg ik een gestructureerde aanpak. Na een intakegesprek met het kind en de ouders worden de positieve en negatieve karaktereigenschappen van je kind in kaart gebracht. Ook worden negatieve ervaringen uit het verleden en huidige stressfactoren helder.

Stap 1: Optimaliseren van het immuunsysteem voor fysieke fitheid, mentale rust en emotionele stabiliteit.

Stap 2: Herprogrammeren van oude stresspatronen, trauma’s en negatieve overtuigingen.

Negen van de tien kinderen merken duidelijk verbetering na één of twee consulten. Ontdek de kracht van kinesiologie voor kinderen door een afspraak te maken met mij.